Vertrouwenspersonen

vertrouwenspersonen

De gemeente Jozua Alblasserwaard heeft besloten om een aantal vertrouwenspersonen aan te stellen binnen de gemeente. ‘Waarom vertrouwenspersonen?’ vraagt u zich wellicht af.


De negatieve en ook schrijnende onthullingen van de afgelopen jaren van grensoverschrijdend gedrag binnen verschillende kerken, heeft ons er toe geleid om serieus na te denken over dit onderwerp en hoe wij als gemeente nog meer een veilige gemeente kunnen zijn voor iedereen. We willen een plek zijn waar geen plaats is voor grensoverschrijdend gedrag.


Naast het besluit dat er een aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor bepaalde taken en functies moet plaatsvinden, is er dus ook besloten om vertrouwenspersonen aan te stellen.

  • Wat doet de vertrouwenspersoon?

    De vertrouwenspersoon is een luisterend oor voor de degene die een melding van grensoverschrijdend gedrag maakt en neemt deze melding ook serieus. Er zal als eerste een (telefonisch) intakegesprek plaatsvinden. In dit gesprek zal met elkaar besproken worden wat de beste route is en zullen aan de hand daarvan een aantal afspraken worden gemaakt. Het doel is om de melder te helpen de beste route te vinden om ongewenst en grensoverschrijdend gedrag te stoppen en te voorkomen. Daarnaast kan de melder geholpen worden om een goed hulptraject te vinden.


    De melder kan in principe ook minderjarig zijn. Voor deze personen gelden de volgende wettelijke regels:


    - Van 0-12 jaar => de ouders worden altijd zoveel mogelijk op de hoogte gesteld wanneer een kind naar een vertrouwenspersoon wil.


    - 12-15 jaar => de ouders worden niet altijd meer op de hoogte gesteld wanneer een jongere naar de vertrouwenspersoon wil en/of van de (volledige) inhoud van gesprekken. Het streven van de vertrouwenspersonen is wel om de jongere te bewegen de ouders te betrekken.


    - 16-17 jaar => jongeren van deze leeftijd kunnen weigeren hun ouders op de hoogte te brengen dat zij een gesprek met een vertrouwenspersoon hebben. Het streven van de vertrouwenspersonen is wel om de jongere te bewegen de ouders te betrekken als dat nodig wordt geacht.


    - 18 jaar en ouder => van deze jongeren wordt verwacht dat zij zelf hun ouders op de hoogte brengen indien zij dat wensen.


    Vertrouwenspersonen hebben geheimhoudingsplicht. De geheimhoudingsplicht is echter niet meer van toepassing wanneer de melder en/of diens omgeving in gevaar kan worden gebracht.

  • Wie mag de vertrouwenspersoon inschakelen?

    Iedereen mag de vertrouwenspersoon inschakelen als er een klacht is over  grensoverschrijdend gedrag. Ook het vragen van advies is mogelijk.

  • Wanneer kan een vertrouwenspersonen ingeschakeld worden?

    Een vertrouwenspersoon kan ingeschakeld worden bij de volgende vormen van grensoverschrijdend gedrag:

    1. Seksueel grensoverschrijdend gedrag.

    2. Agressie (fysiek of verbaal).

    3. Huiselijk geweld of bij een vermoeden daarvan.

    4. Manipulatief gedrag, m.n. als er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie.

    5. Ongelijke behandeling.

    6. Pesten.

    7. Intimidatie.

    8. Andere vormen van ongewenst gedrag. 


  • Wie zijn de vertrouwenspersonen?

    - Leo van der Welle

    - Jan van de Brand

    - Anja Uittenbogaard

    - Anneke Waardenburg

Waar kan ik de vertrouwenspersoon vinden?



U kunt altijd een melding doen via de e-mail vertrouwenspersoon@jozua-ega.nl.

Bij spoed kunt u bellen naar 06-16848621.


Voor overige (administratieve) vragen rondom het thema Veilige kerk, kunt u mailen naar veiligekerk@jozeua-ega.nl. 



Share by: